Blogi: Hengellisyys päihdetyössä – Kokonaisvaltaisen ihmiskuvan puolesta

20.10.2022

Moni saattaa ihmetellä, mitä tekemistä hengellisyydellä on päihdetyössä? Emmehän sotke maailmankuvaamme liittyviä asioita hoitaessamme muitakaan terveyteemme liittyviin kysymyksiä.

Kokemus on osoittanut, että riippuvuuksista toipumisessa hengellisyydellä voi olla ratkaiseva merkitys. Kohta sata vuotta riippuvuusongelmaisia auttaneessa 12 askeleen ohjelmassa hengellisyys on olennainen osa toipumisprosessia. ”Jumala sellaisena kuin hänet ymmärrämme” ja” Korkein voima” kuvaavat ohjelman avaraa lähestymistapaa, jossa jokainen tekee matkaa omassa tahdissaan ja ”opettelee uskomaan”, kuten askelissa sanotaan.

Tätä itsemääräämisoikeuden ja vapauden ilmapiiriä on alleviivattu myös Sininauhaliiton hengellisen työn eettisissä ohjeissa, joiden pohjalta järjestöt voivat kehittää omaa ohjeistustaan.

Virallinen kuntoutusjärjestelmämmekin on noteerannut sen, että ihminen on olento, jonka hyvinvoinnille elämän merkityksellisyyteen liittyvät kysymykset ovat olennaisia. Tämän vuoksi esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriön laatimiin päihdehoidon laatusuosituksiin kirjattiin aikanaan, että asiakkaalla tulee päihdehoidon aikana olla mahdollisuus eksistentiaalisten kysymysten käsittelyyn.

Vierasperäisestä sanasta huolimatta olemassaoloon liittyvien kysymysten käsittely on tänäänkin päihdehoidon arkea. Muutama vuosi sitten tehdyn opinnäytetyön mukaan päihdeklinikoilla käsiteltiin päivittäin eksistentiaalisia kysymyksiä, ja pohdintaa pidettiin toipumisen kannalta olennaisena.

Hengellisyys tukee kriisitilanteissa

Hengellisyyteen liittyvät kysymykset koskettavat meitä kaikkia, mutta elämän kriisit nostavat ne vielä voimakkaammin pohdittaviksi. Tämä näkyy myös mielenterveyttä tukevan toipumisorientaation painotuksissa tai vaikkapa vankien hengellisyyttä koskevissa tutkimuksissa.  Havainto on mielenkiintoinen, kun samanaikaisesti yhteiskuntamme sekularisoituu ja nuorempi ikäluokka ei enää kiinnity kulttuurikristillisyyteen.

Hengellisyys voikin olla elämässä suuri voimavara, jonka arvo usein kirkastuu kriisien keskellä ja niissä elämänvaiheissa, kun omat eväät eivät enää riitä. Kysymys ei ole liittymisestä hyvien ihmisten kerhoon, vaan hengellisyyteen näyttävät tarttuvan ne ihmiset, jotka ovat joutuneet kasvokkain oman voimattomuutensa ja elämänsä rikkinäisyyden kanssa.

Hengelliselle päihdetyölle on vahvat perusteet

Hengellisyyden merkitys näkyy riippuvuuksiin liittyvässä tutkimuksessa myös monissa muissa yhteyksissä.

Hengellisyyden löytäminen voimavarana ei tarkoita vain uskonnollisuutta vaan uudenlaisen elämänvoiman ja -ilon löytymistä. Se on armollisuutta itseä ja toisia kohtaan, totuudellisuutta, aitoa välittämistä sekä oman ja toisten tarinan arvostamista. Tämä voi toteutua vain vapaassa ja toisia kunnioittavassa ympäristössä, jossa myös hengelliselle ulottuvuudelle annetaan mahdollisuus kasvaa toipumista tukevaksi voimavaraksi. Hengellisyyden mukana ololle päihdetyössä löytyykin vahvat perusteet.

Asiakkaan auttaminen näiden kysymysten käsittelyssä on osa päihdehoidon ammatillisuutta. Koska syyllisyyteen ja häpeään, kärsimykseen, elämän rajallisuuteen, hengellisyyteen ja elämän merkitykseen liittyvät kysymykset koskettavat meitä kaikkia, tätä pohdintaa ei tarvitse ulkoistaa teologeille tai muille erityisosaajille. Näihin kysymyksiin ei tarvitse olla patenttivastauksia, vaan voimme tarjota kanssamatkaajillemme luottamuksellisen tilan kysymysten avoimeen pohdintaan.

Kirjoittaja on Sininauhaliiton hengellisen työn kehittäjä.

 

Sivun yläosan kuva: Josh Hild / Unsplash

Tuomo Salovuori
Kirjoittaja Tuomo Salovuori

Luitko jo nämä?

Kuvassa kompassi, jossa jalkapohjan kuvat päällä.
16.4.2024

Compassi-ryhmäohjelma tukee riippuvuuksista toipumista

Compassi-ohjelma yhdistää kolme riippuvuudesta toipumisen voimatekijää:  vertaistuen, 12...
ihmisiä kahvittelmassa pöydän ääressä
13.2.2024

Keräämme hartaustekstejä jäsenjärjestöiltä vuonna 2024

Toivon sanoja - hartaustalkoot jäsenjärjestöille. Keräämme hartaustekstejä...
Paikallisia ihmisiä ryhmätöiden äärellä Afrikassa
13.12.2022

Kurkistus Siniristin kansainväliseen toimintaan

Sininauhaliiton hengellisen työn kehittäjä Tuomo Salovuori osallistui marraskuussa 2022...