Blogi: Havaintoja jäsenjärjestövierailuilta – Vapaaehtoistyö antaa monille merkitystä elämään

29.6.2022

Olen uutena työntekijänä käynyt vierailulla yli kymmenessä Sininauhaliiton jäsenjärjestössä. Vierailujen myötä olen saanut alustavan kuvan siitä, millaisia järjestöjä jäseniimme kuuluu, ja olen havainnut, että kaikilla Sininauhaliiton jäsenjärjestöillä on monia yhdistäviä tekijöitä.

Yksi näistä jäsenkenttäämme yhdistävistä tekijöistä on vapaaehtoistyö. Vapaaehtoistyössä ihminen antaa aikaansa ja osaamistaan ilmaiseksi yhteisen hyvän eteen. Kun vapaaehtoistyöntekijä sitoutuu toimeensa, se voi tarkoittaa myös valmiutta mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle, vaikka työstä ei makseta palkkaa.

Miksi joku on valmis antamaan aikaansa, palvelee muita saamatta siitä palkkaa?

Yksi syy tehdä vapaaehtoistyötä voi olla järjestön arvomaailma. Kristillisessä järjestössä palveleva vapaaehtoistyöntekijä voi kokea työnsä Jumalan palvelemiseksi.

Ihminen voi myös kokea yhdistyksen järjestämän toiminnan turvalliseksi paikaksi saada sisältöä elämäänsä. Samalla vapaaehtoistyö tarjoaa mahdollisuuden olla osa yhteisöä, kuulua johonkin. Joku voi aloittaa vapaaehtoistyön, koska on saanut aikaisemmin yhdistykseltä apua elämän haastavassa tilanteessa.

Arvot ja myönteiset kohtaamiset innostavat vapaaehtoistyöhön

Hyvä kysymys on, voiko ihmisiä jotenkin sytyttää, saada innostettua vapaaehtoistyöhön? Ajattelen, että ainoa keino innostaa ihmisiä mukaan on omakohtainen kokemus, jonka ihminen on saanut yhdistyksen toiminnasta, joko katsomalla vierestä tai osallisena toiminnassa. Merkittävää on, kuinka ihminen kohdataan: miten häntä kohdellaan ja arvostetaan? Kuinka haasteet ratkotaan, ja pidetäänkö järjestön arvoista kiinni – eletäänkö nuo arvot todeksi?

Entisessä työssäni järjestössä meillä oli kerran keskustelua siitä, voiko pieni koira tulla mukaan päiväkeskuksen kahvilaan. Tein koiralle elinikäisen pääsykortin, joka lahjoitettiin koiran omistajalle. Ei mennyt kauaa, kun koiran omistaja oli mukana järjestön vapaaehtoistyössä. En sano, että tuo pääsykortti oli ainoa syy vapaaehtoistyön aloittamiseen, mutta olen varma, että se vaikutti asiaan.

Kirjoittaja on Sininauhaliiton jäsenpalveluiden digituen suunnittelija, joka mielellään tulee jäsenvierailulle paikan päälle ihmettelemään digiasioita ja muutakin, mikä työssä tai elämässä mättää.

Toni Taiveaho
Kirjoittaja Toni Taiveaho

Luitko jo nämä?

Kuvassa kompassi, jossa jalkapohjan kuvat päällä.
16.4.2024

Compassi-ryhmäohjelma tukee riippuvuuksista toipumista

Compassi-ohjelma yhdistää kolme riippuvuudesta toipumisen voimatekijää:  vertaistuen, 12...
Tetson-päinen, iäkäs, mies katsoo viistosti eteen.
19.3.2024

Jäsenjärjestöpäivät 24.-25.4.2024 Helsingin Rantapuistossa

Jäsenjärjestöpäivät ovat mahdollisuus oppia, oivaltaa, innostua, kohdata ja saada vertaistukea....
Mies ja nainen keskustelevat näytön äärellä.
22.2.2024

Jäsenjärjestöavustus vuonna 2024

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA on myöntänyt Sininauhaliitolle 50 000 euroa...