Ruoka-avun tilannekatsaus on karua luettavaa kasvavasta hädästä

28.4.2022

Ruoka-avun tuoreen tilannekatsauksen mukaan ruoka-avun tarve on kasvanut ja jaettavan ruoan määrä vähentynyt keväällä 2022. Elinkustannusten nousu haastaa pienituloisten toimeentulon. Uutena asiakasryhmänä ruoka-avussa näyttäytyvät myös sotaa paenneet ukrainalaiset. Ruoka-aputoimintaa leimaa epävarmuus, jota aiheuttavat monet samanaikaiset muutokset. 

Sininauhaliitto ja Kirkkopalvelut ovat koordinoineen valtakunnallista ruoka-aputoimijoiden verkostoa jo kaksi vuotta. Koordinointijoukkoon on tänä vuonna tullut mukaan myös Suomen Punainen Risti. Verkostossa on jo yli 350 ruoka-aputoimijaa tai ruoka-avun parissa työskentelevää tahoa. Kysyimme heiltä miltä ruoka-avun arjessa nyt näyttää. Kyselyyn vastasi 186 paikallista, alueellista ja valtakunnallista ruoka-aputoiminnan järjestäjää eri puolilta maata. Vastaajien edustamia organisaatioita olivat järjestöt, seurakunnat ja kuntatoimijat.

Tilanne on erittäin haastava ruoka-apua tarvitseville, mutta myös ruoka-avussa toimiville vapaaehtoisille. ”On hyvin vaikeaa, jos ei ole mitä antaa ja näkee ihmisen hädän.”
Jaettavan ruuan määrää ovat verottaneet kauppojen ruokahävikin väheneminen sekä EU-ruoka-avun loppuminen. Sininauhaliitto kantaa huolta siitä, miten kaikki tarvitsevat saavat apua haastavassa tilanteessa.
“Kun jaettavaa on aiempaa vähemmän, herää väkisinkin huoli siitä, jäävätkö jotkut ruoka-avun ulkopuolelle. Huoli koskee etenkin poikkeuksellisen haastavassa elämäntilanteessa olevia, kuten asunnottomia, päihde- tai mielenterveysongelmista kärsiviä sekä vammaisia ja pitkäaikaissairaita ihmisiä”, sanoo Anne Hyyrynen Sininauhaliitosta.

Lue lisää:

Löydät ruoka-apukatsauksen täältä

Lue myös viime vuoden tilannekatsaus. Löydät sen täältä

Lisäinfoa ruoka-aputoimintaan liittyen löydät täältä.

Lisätietoja:
Anne Hyyrynen
Anne Hyyrynen

Luitko jo nämä?

Metsä, jossa hiekkatie etualalla. Valo kajastaa puiden oksien läpi.
8.11.2023

Toivon rastit Tampereella Kalevan kirkossa 18.11.

Toivon rastit -tapahtuma tarjoaa keinoja riippuvuuksista toipumiseen ja tukea riippuvaisten...
marja keltaiseksi muuttuneessa pensaassa
12.9.2023

Sininauhaliiton tulevat tapahtumat jäsenjärjestöille

Lähetimme 13.9. jäsenjärjestöille kirjeen, jossa on kerrottu syksyn tulevista tapahtumista....
Kiviä pinottuna
9.6.2023

Sininauhaliiton jäsenjärjestöavustuksen 2023 avustuspäätökset

Avustuspäätökset Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA on myöntänyt...