Ruoka-avun tilannekatsaus on karua luettavaa kasvavasta hädästä

28.4.2022

Ruoka-avun tuoreen tilannekatsauksen mukaan ruoka-avun tarve on kasvanut ja jaettavan ruoan määrä vähentynyt keväällä 2022. Elinkustannusten nousu haastaa pienituloisten toimeentulon. Uutena asiakasryhmänä ruoka-avussa näyttäytyvät myös sotaa paenneet ukrainalaiset. Ruoka-aputoimintaa leimaa epävarmuus, jota aiheuttavat monet samanaikaiset muutokset. 

Sininauhaliitto ja Kirkkopalvelut ovat koordinoineen valtakunnallista ruoka-aputoimijoiden verkostoa jo kaksi vuotta. Koordinointijoukkoon on tänä vuonna tullut mukaan myös Suomen Punainen Risti. Verkostossa on jo yli 350 ruoka-aputoimijaa tai ruoka-avun parissa työskentelevää tahoa. Kysyimme heiltä miltä ruoka-avun arjessa nyt näyttää. Kyselyyn vastasi 186 paikallista, alueellista ja valtakunnallista ruoka-aputoiminnan järjestäjää eri puolilta maata. Vastaajien edustamia organisaatioita olivat järjestöt, seurakunnat ja kuntatoimijat.

Tilanne on erittäin haastava ruoka-apua tarvitseville, mutta myös ruoka-avussa toimiville vapaaehtoisille. ”On hyvin vaikeaa, jos ei ole mitä antaa ja näkee ihmisen hädän.”
Jaettavan ruuan määrää ovat verottaneet kauppojen ruokahävikin väheneminen sekä EU-ruoka-avun loppuminen. Sininauhaliitto kantaa huolta siitä, miten kaikki tarvitsevat saavat apua haastavassa tilanteessa.

“Kun jaettavaa on aiempaa vähemmän, herää väkisinkin huoli siitä, jäävätkö jotkut ruoka-avun ulkopuolelle. Huoli koskee etenkin poikkeuksellisen haastavassa elämäntilanteessa olevia, kuten asunnottomia, päihde- tai mielenterveysongelmista kärsiviä sekä vammaisia ja pitkäaikaissairaita ihmisiä”, sanoo Anne Hyyrynen Sininauhaliitosta.

Lue lisää:

Löydät ruoka-apukatsauksen täältä

Lue myös viime vuoden tilannekatsaus. Löydät sen täältä

Lisäinfoa ruoka-aputoimintaan liittyen löydät täältä.

Lisätietoja:
Anne Hyyrynen
Anne Hyyrynen

Luitko jo nämä?

Kaksi miestä lajittelee lahjoitusvaatteita, toinen nauraa
30.3.2022

Jäsenjärjestöavustuksen hakuaika on päättynyt 15.5.2022

Sininauhaliiton jäsenjärjestöavustuksen hakuaika on päättynyt 15.5.2022  Sosiaali- ja...
Keltaisia voikukkia lähikuvassa
21.3.2022

Jäsenjärjestöpäivät ja liiton kokous 26.4.-27.4. Helsingissä

Sininauhaliiton ja sen jäsenjärjestöjen suurin yhteinen vuosittainen tapahtuma tulee jälleen! ...
Käsi koskettaa violetteja kukkia pöydällä
10.3.2022

Oma tahto, vertaistuki ja usko motivoivat rikostaustaisia romaninaisia muutokseen – Romano Mission ylläpitämä Naisten Kulma on naisille tärkeä tuki

Romano Mission ylläpitämässä Naisten Kulmassa rikostaustaiset romaninaiset saavat tukea asioiden...