Ruoka-avun tilannekatsaus on karua luettavaa kasvavasta hädästä

28.4.2022

Ruoka-avun tuoreen tilannekatsauksen mukaan ruoka-avun tarve on kasvanut ja jaettavan ruoan määrä vähentynyt keväällä 2022. Elinkustannusten nousu haastaa pienituloisten toimeentulon. Uutena asiakasryhmänä ruoka-avussa näyttäytyvät myös sotaa paenneet ukrainalaiset. Ruoka-aputoimintaa leimaa epävarmuus, jota aiheuttavat monet samanaikaiset muutokset. 

Sininauhaliitto ja Kirkkopalvelut ovat koordinoineen valtakunnallista ruoka-aputoimijoiden verkostoa jo kaksi vuotta. Koordinointijoukkoon on tänä vuonna tullut mukaan myös Suomen Punainen Risti. Verkostossa on jo yli 350 ruoka-aputoimijaa tai ruoka-avun parissa työskentelevää tahoa. Kysyimme heiltä miltä ruoka-avun arjessa nyt näyttää. Kyselyyn vastasi 186 paikallista, alueellista ja valtakunnallista ruoka-aputoiminnan järjestäjää eri puolilta maata. Vastaajien edustamia organisaatioita olivat järjestöt, seurakunnat ja kuntatoimijat.

Tilanne on erittäin haastava ruoka-apua tarvitseville, mutta myös ruoka-avussa toimiville vapaaehtoisille. ”On hyvin vaikeaa, jos ei ole mitä antaa ja näkee ihmisen hädän.”
Jaettavan ruuan määrää ovat verottaneet kauppojen ruokahävikin väheneminen sekä EU-ruoka-avun loppuminen. Sininauhaliitto kantaa huolta siitä, miten kaikki tarvitsevat saavat apua haastavassa tilanteessa.
“Kun jaettavaa on aiempaa vähemmän, herää väkisinkin huoli siitä, jäävätkö jotkut ruoka-avun ulkopuolelle. Huoli koskee etenkin poikkeuksellisen haastavassa elämäntilanteessa olevia, kuten asunnottomia, päihde- tai mielenterveysongelmista kärsiviä sekä vammaisia ja pitkäaikaissairaita ihmisiä”, sanoo Anne Hyyrynen Sininauhaliitosta.

Lue lisää:

Löydät ruoka-apukatsauksen täältä

Lue myös viime vuoden tilannekatsaus. Löydät sen täältä

Lisäinfoa ruoka-aputoimintaan liittyen löydät täältä.

Lisätietoja:
Anne Hyyrynen
Anne Hyyrynen

Luitko jo nämä?

Kuvassa kompassi, jossa jalkapohjan kuvat päällä.
16.4.2024

Compassi-ryhmäohjelma tukee riippuvuuksista toipumista

Compassi-ohjelma yhdistää kolme riippuvuudesta toipumisen voimatekijää:  vertaistuen, 12...
Tetson-päinen, iäkäs, mies katsoo viistosti eteen.
19.3.2024

Jäsenjärjestöpäivät 24.-25.4.2024 Helsingin Rantapuistossa

Jäsenjärjestöpäivät ovat mahdollisuus oppia, oivaltaa, innostua, kohdata ja saada vertaistukea....
Mies ja nainen keskustelevat näytön äärellä.
22.2.2024

Jäsenjärjestöavustus vuonna 2024

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA on myöntänyt Sininauhaliitolle 50 000 euroa...