Compassi-ryhmäohjelma tukee riippuvuuksista toipumista

16.4.2024

Compassi-ohjelma yhdistää kolme riippuvuudesta toipumisen voimatekijää:  vertaistuen, 12 askeleen ohjelman sekä toipumista tukevan hengellisyyden. Uudistettu materiaali on tilattavissa Sininauhaliiton jäsenjärjestöjen ja seurakuntien käyttöön.  

Sininauhaliiton Compassi-ryhmäohjelma syntyi 2000-luvun alussa ja se uudistettiin 2022. Materiaalin tekemisessä on hyödynnetty monien päihdetyön ammattilaisten ja kokemusasiantuntijoiden tietoa 12 askeleen ryhmistä, toipumisesta ja kristillisen uskon tuomista voimavaroista. Sininauhaliiton hengellisen työn kehittäjä Tuomo Salovuori on koonnut oppaan Compassi-ryhmien käyttöön.

Compassi-ryhmät on tarkoitettu ihmisille, jotka haluavat työstää elämänsä rikkinäisyyttä kristillisen uskon ja 12 askeleen ohjelman avulla. Ryhmäläisten ongelmat voivat liittyä erilaisiin riippuvuuksiin: päihteisiin, seksiriippuvuuteen, peliriippuvuuteen, läheisriippuvuuteen tai ilmetä masennuksena, ahdistuneisuutena tai ihmissuhdeongelmina. 

“12 askeleen ohjelma on tutkitusti tehokkain riippuvuuden hoitomuoto. Se on valloittanut maailmaa kohta sadan vuoden ajan, ja miljoonat ihmiset ovat löytäneet raittiuden sen kautta”, Tuomo Salovuori sanoo.  

Sininauhaliiton Compassi-ohjelma on syntynyt yhteistyössä kokemusasiantuntijoiden ja päihdetyön ammattilaisten kanssa. Askelohjelman lisäksi ohjelmassa työstetään erilaisia tunteita ja muita riippuvuuksista toipuville tärkeitä teemoja. Compassi sopii erityisesti niille, jotka haluavat yhdistää kristillisen uskon ja 12 askeleen ohjelman toipumisensa tueksi.  

Salovuoren mukaan seurakunnilla on paljon opittavaa kahdentoista askeleen yhteisöiltä. 
“12 askeleen yhteisöissä oman voimattomuuden tunnustaminen, kasvu kohti hengellisyyttä, oman elämän luovuttaminen, heikkouksien tunnistaminen ja myöntäminen, rukous, päivittäinen kilvoittelu ja sanoman eteenpäin vieminen ovat kasvua ohjaavia askeleita. Kun nämä periaatteet pyritään yhdistämään totuudellisuuteen, nöyryyteen ja toinen toistensa tukemiseen resepti on tehokas,” Salovuori pohtii.

Vertaisryhmä on tehokas toipumisen muoto.
“Monesti turhaan muualta apua hakeneet ihmiset toipuvat jakaessaan kamppailunsa ja toipumisen kokemuksensa keskenään,” Salovuori toteaa.  

Salovuoren mukaan kokemus kertoo sen, että kasvu hengellisyyteen ja uskoon tulo antavat usein mahdollisuuden uuden elämän alkuun ja toipumiseen. Kun tämän polun pää löytyy, on tärkeää, että oman sisimmän hoitaminen voi jatkua. Siihen Compassi-ryhmä voi antaa mahdollisuuden yhdistäessään 12 askeleen ohjelman koetellun viisauden ja kristillisen uskon elämää tukevat rikkaudet.  

Sininauhaliitto teki ensimmäisen 12 askeleen kristillisen Compassi-ryhmäohjelman 2000–luvun alussa. Se käännettiin myöhemmin myös englanniksi ja ranskaksi ja Compassi onkin käytössä monissa Afrikan maissa, jossa sitä on käännetty myös paikallisille kielille. Myös muita, Compassin kaltaisia, kristillisiä 12 askeleen ohjelmia toimii eri puolilla maailmaa. 

Ohjelman historia juontaa juurensa 1930 vaikuttaneeseen herätyskristilliseen Oxford-liikkeeseen, jonka piirissä tri Bob ja Bill W löysivät toipumista tukevat periaatteensa. He oivalsivat myös sen, että vertaistuki on tehokas lääke riippuvuuteen. 12 askeleen ohjelman levitessä USA:ssa toipujia tuli monista uskontokunnista ja kansanosista. Näin ohjelmaa muokattiin soveltuvaksi uusille tulijoille. AA ja NA ohjelmat ovat sittemmin levinneet ympäri maailmaa ja 12 askeleen ohjelmaa on käytetty menestyksellisesti myös muista riippuvuuksista toipumiseen. 

Psalmi 16: 11 :”Sinä osoitat minulle elämän tien”. 

Compassi-ohjelma löytyy sähköisenä osoitteesta  Compassi-ryhmäohjelma | Sininauhaliiton jäsenpalvelut (sininauhaliitonjasenet.fi)  ja se on saatavissa myös printtiversiona. 

Compassi-tunnuksen ideoinnin ja luonnostelun on tehnyt Sininauhaliiton jäsenjärjestö Vihreän Keitaan Nemi. Tunnuksen viimeistelyn toteutti Iiris Kallunki.

Lisätietoa Compassi ryhmäohjelmasta ja tukea ryhmänohjaajille

Tuomo Salovuori, tuomo.salovuori@sininauhaliitto.fi, 040-5818244

 

Luitko jo nämä?

ihmisiä kahvittelmassa pöydän ääressä
13.2.2024

Keräämme hartaustekstejä jäsenjärjestöiltä vuonna 2024

Toivon sanoja - hartaustalkoot jäsenjärjestöille. Keräämme hartaustekstejä...
Paikallisia ihmisiä ryhmätöiden äärellä Afrikassa
13.12.2022

Kurkistus Siniristin kansainväliseen toimintaan

Sininauhaliiton hengellisen työn kehittäjä Tuomo Salovuori osallistui marraskuussa 2022...
Mies kävelee syksyisessä metsässä selkä kuvaajaan päin
20.10.2022

Blogi: Hengellisyys päihdetyössä – Kokonaisvaltaisen ihmiskuvan puolesta

Moni saattaa ihmetellä, mitä tekemistä hengellisyydellä on päihdetyössä? Emmehän sotke...